Ağlamak, vücudumuz için gerçekten iyi midir?

Ağlamanın Şaşırtıcı Faydaları: Sağlığınız İçin İyi Bir Neden!

Acı ve hüzünle özdeşleşen ağlamak, aslında insanları iyi hissettirebilecek bir aktivite olabilir. Stresle başa çıkmak ve duygusal acıdan kurtulmanın yanı sıra, ağlamak, iyi hissettiren hormonların salınmasına da yardımcı olur.

Diğer hayvanlar göz yaşları üretebilirken, duygusal tepkiye yanıt olarak ağlayabilen tek tür insanlardır. İnsanlar farklı türlerde gözyaşları üretirler; refleks gözyaşları, sürekli gözyaşları ve duygusal gözyaşları bunlardan bazılarıdır. Duygusal ağlamak koruyucu bir işlev görmese de, çeşitli sağlık faydalarıyla ilişkilendirilmiştir.

Duygusal Ağlamanın Sağlık Faydaları

Harvard Health Publishing’e göre, duygusal ağlamak vücudumuzu oksitosin adı verilen iyi hissettiren hormonla doldurur. Bu “aşk hormonu” olarak bilinen oksitosin, mutlu hisler üretmeye ve başkalarıyla bağ kurmamıza yardımcı olurken, kalp krizinden sonra da iyileştirici bir etkiye sahip olabilir.

Ağlamak, aynı zamanda endorfin denilen bir tür hormonun salgılanmasını tetikler. Bu hormonlar, duygusal ve fiziksel acıdan kurtulmamıza, mutluluk hissi yaratmamıza ve stresle başa çıkmamıza yardımcı olur. Endorfin salınımı, acıya olan toleransımızı artırır ve acının şiddetini azaltabilir. Bu nedenle, ağlamak insanları sakinleştiren bir davranış olabilir.

Ağlamanın Kalp ile İlişkisi

2007’de yapılan bir araştırmada, nötr ve hüzünlü filmler izleyen kız öğrencilerin kalp ve solunum hızları ölçüldü. Veriler, ağlamaya hazırlık aşamasında kalp hızının arttığını ancak ağlama başladıktan sonra hızla düştüğünü gösterdi. Ayrıca, ağlamak solunum hızını da yavaşlattı. Bu durum, ağlamanın sadece bir sıkıntı belirtisi olmakla kalmayıp, aynı zamanda duygusal ve fiziksel durumu düzeltebileceğini de gösteriyor.

Baskıcı Başa Çıkmanın Zararları

2012’de yapılan bir inceleme, baskıcı başa çıkmanın kanser ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili olabileceğini ortaya koymuştur. Kanser ve özellikle hipertansiyon arasında ciddi ilişkiler bulunmuştur.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top