Türk bilim insanları faz aşamalarını tamamlayıp milli kanser ilacı üretmeyi amaçlıyor, 5 kanser türüne umut verdi 

ÇOMÜ Hocalarının Kanser İlaçlarındaki Önemli Başarısı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferah Cömert Önder ve Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ay, kanserle mücadelede devrim niteliğinde bir projeyi sürdürüyorlar. Houston Methodist Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Dr. Bülent Özpolat, Bahçeşehir Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Durdağı ve Dr. Öğr. Üyesi Pınar Siyah da 2014 yılında başlatılan bu önemli projede yer alıyorlar.

Proje kapsamında, üçlü negatif meme kanseri, pankreas, akciğer, deri, yumurtalık kanserlerinde etkili olan “eEF2K” adlı enzime odaklanarak ilaç geliştirme çalışmaları yürütülüyor. TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde düzenlenen TÜRKPATENT 9. Uluslararası Buluş Fuarı’nda (ISIF’24) gümüş ve bronz madalya kazanan ekip, büyük bir başarı elde etti.

Kemoterapi Alanında Devrim Yaratan İlerlemeler

Önder, kemoterapi sürecinde kullanılan ilaçların yan etkilerini en aza indirmeyi amaçlayan ve kanser ilacında dışa bağımlılıktan kurtulmayı hedefleyen bu çalışmanın, toksikoloji ve faz aşamalarından başarıyla geçmesi durumunda Türkiye’nin kanser ilaçları konusunda bağımsız bir rol üstleneceğini ve ekonomik olarak büyük faydalar sağlayacağını belirtti.

Doç. Dr. Ferah Cömert Önder, üçlü negatif meme kanseri, pankreas, akciğer, deri, yumurtalık kanserlerinde etkili ilaç adayları geliştirmek için uzun yıllardır çalıştıklarını açıkladı. Prof. Dr. Özpolat’ın yıllardır eEF2K üzerine yaptığı araştırmaların, bu tür kanserlerde tümör büyümesini ve yayılmasını desteklediğini rapor ettiğini belirtti.

Hedef: Milli İlaç Geliştirmek

Önder, 2014’te başlattıkları projenin TÜBİTAK-1003 desteğiyle ilerlediğini ve eEF2K için çeşitli molekül inhibitörlerini geliştirme aşamasına geçtiklerini bildirdi. Yeni moleküllerle yapılan çalışmaların başarılı olduğunu ve hedeflenen ilaçların sadece kanser hücrelerine etki etmesinin amaçlandığını vurguladı.

İleri aşamalarda toksikoloji çalışmalarının çok yüksek maliyet gerektirdiğini belirten Önder, bütçe desteği sağlamak için çaba gösterdiklerini ve ulusal ilaç geliştirme hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini ifade etti. Kanser ilaçları konusundaki bu önemli gelişmelere destek olmak, ülkemize ve sağlık sektörümüze büyük katkılar sunacak.

patronlardunyasi.com

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top